Przechowywanie owoców i warzyw
Nikt nie jest w stanie zjeść na raz dużych ilości świeżych owoców i warzyw. Mogą się szybko zepsuć, jeśli nie będą odpowiednio przechowywane.
Przechowywanie owoców
- Jabłka przechowuj na tackach lub kratkach, tak by nie dotykały się wzajemnie. Usuwaj wszystkie nadpsute sztuki.
- Cytryny w lodówce mogą leżeć nawet przez miesiąc, jeśli są włożone do dzbanka z zimną wodą. Podobnie możesz postępować z innymi cytrusami.
- Banany przechowuj w temperaturze pokojowej, nie w lodówce.
Jeśli niektóre owoce są przejrzałe, można zrobić z nich przecier i przechowywać go w lodówce. Przyda się do ciast i deserów.
Przechowywanie warzyw
- Ziemniaki, które wykiełkują od długiego przechowywania, są nie tylko niesmaczne, ale też niezdrowe. Aby nie dopuścić do tego procesu wrzuć do nich kilka świeżych jabłek.
- Łatwo psujące się warzywa liściaste, np. sałatę, przechowuj opłukane wodą, w małych pojemniczkach w lodówce. Należy często sprawdzać, czy nie są zepsute, a w razie konieczności usuwać te nadgniłe, aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się bakterii i pleśni.
- Pomidory i ogórki smakują najlepiej, gdy przechowywane są w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce.
- Warzywa tj. szczypiorek, dymka czy seler naciowy są o wiele lepsze w smaku, jeśli przechowuje się je w wodzie. Należy je trzymać w lodówce, z łodygami zanurzonymi w wodzie.
- Świeże grzyby przykryj wilgotnym ręcznikiem papierowym i wstaw do lodówki. Wytrzymają kilka dni.
Komentarze