Jak przygotować domowe mrożonki?
Latem mamy pod dostatkiem świeżych, pełnowartościowych warzyw i owoców. Warto część z nich zamrozić, by zachować ich cenne właściwości. Zwłaszcza, że teraz warzywa i owoce są o wiele tańsze niż zimą.
Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności wraz z zachowaniem ich cennych właściwości odżywczych i walorów smakowych. Przed przystąpieniem do mrożenia warto pamiętać o 3 zasadach:
- warzywa przed zamrożeniem zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku, a potem ostudź. Dzięki temu zniszczysz bakterie i będziesz mogła przez kilka miesięcy spokojnie przechowywać warzywa w swojej zamrażalce.
- zamrażaj w jak najniższej temperaturze, gdyż wtedy proces zamrażania trwa krócej, a kryształki lodu, które wytwarzają się wewnątrz warzyw są małe. Szybciej je więc rozmrozisz i nie stracisz cennych witamin z warzyw.
- nigdy nie rozmrażaj warzyw w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy bakterie zaczynają się szybko namnażać. Nigdy też nie zamrażaj ich ponownie. Najlepiej jest rozmrażać produkty w lodówce, we wrzątku lub w mikrofali.
Mrożenie owoców
Owoce mają w sobie dużo wody, a więc zamrożone w całości, po rozmrożeniu nie wyglądają efektownie (tracą dużo płynu). Aby zachować ich smak na zimowe miesiące, warto jest zrobić z owoców mus i zamrozić je w niewielkich pojemnikach, np. do robienia lodu. Takie kostki możesz dodawać zimą do koktajlu. W całości możesz mrozić jagody, jeżyny, truskawki, wiśnie czy żurawinę. Rozłóż je na tacce, wstaw do zamrażalnika, a gdy się zamrożoną dopiero wówczas przełóż je do foliowych woreczków lub plastikowych pojemników.
Mrożenie warzyw
Warzywa umyj i wysusz przed zamrożeniem. Pokrój na niewielkie kawałki, np. marchewkę pokrój w krążki, brokuły podziel na różyczki, fasolkę w kilkucentymetrowe kawałki, cukinie w kostkę itp. Niewielkie warzywa tj. groszek zamrażaj w całości.
Mrożenie ziół
Mrożenie ziół w woreczkach powoduje ich sklejanie, a w konsekwencji trudniejsze użycie. Najlepiej jest zamrażać je w kostkach lodu. Posiekane zioła, tj. pietruszka, koperek, seler, lubczyk itp. wymieszaj z wodą, a następnie przelej do specjalnych torebek na kostki lodu. Powstaną gotowe porcje, które możesz dodawać do sosów. Tak samo możesz zamrozić rosół czy bulion warzywny.
Komentarze