Garnki i ich właściwości
Garnki powinny nie tylko estetycznie wyglądać, ale też być funkcjonalne i solidnie wykonane. To, z jakiego materiału są zrobione wpływa na jakość i smak naszych potraw. Zobacz, które są najlepsze.
Garnki ze stali i teflonu
Są doskonałe do każdego rodzaju kuchenek. Z zewnątrz pokrywa je stal nierdzewna, w roku wyścieła teflon, który zapobiega przywieraniu potraw. Najlepiej myc je ręcznie, nie w zmywarce.
Z parownikiem
Te garnki umożliwiają uchodzenie pary podczas gotowania, a więc nie trzeba zdejmować pokrywki, gdy temperatura wewnątrz garnka wzrośnie. Tym samym oszczędzamy energię. Wykonane są najczęściej z wysokiej jakości stali nierdzewnej i hartowanego szkła. Można je myć w zmywarce.
Do gotowania na parze
Taki garnek najczęściej składa się z dwóch lub trzech części. Dolna, która dotyka palnika ma potrójne dno z miedzią, które dobrze utrzymuje ciepło. Kolejne garnka nakłada się na siebie. Mają one dziurki w dnie, przez które para przedostaje się do ich wnętrza i umożliwia gotowanie. Pasują do wszystkich typów kuchenek i można je myc w zmywarce.
Z wygodnym uchwytem
Takie garnki ma w swojej ofercie np. Tefal. Sa one z zewnątrz pokryte trwałą emalią, a w środku powłoką z teflonu. Mają odłączane rączki, które można dopasować do każdego garnka lub patelni. Przez to zajmują mniej miejsca w szafkach. Pasują do każdej kuchenki i można je zmywać w zmywarce.
Solidne
Żeliwne garnki w środku emaliowane można myć tylko ręcznie. Na ogół mają ciekawe kolory i są bardzo wytrzymałe.
Do gotowania mleka
Są to specjalne garnki z podwójnymi ściankami na wodę, potrójnym dnem i wkładką ceramiczną, która dobrze przewodzi i utrzymuje ciepło. Niektóre garnki dodatkowo wyposażone są w termometr. Wykonane są ze stali, można je myć w zmywarkach.
Komentarze