Maj w ogrodzie warzywnym
Prowadzenie ogrodu warzywnego daje wiele przyjemności i jednocześnie jest bardzo praktycznym zajęciem. Spędzamy wiele czasu na świeżym powietrzu, pozostajemy w ruchu a na koniec uzyskujemy własne zdrowe i ekologiczne warzywa
Prace w ogrodzie warzywnym następują po sobie cyklicznie i każdego roku są okresy, kiedy jest ich więcej lub mniej. Maj to taki miesiąc, kiedy w ogrodzie warzywnym dzieje się naprawdę dużo a nasze rośliny będą wymagać od nas wiele uwagi.
Co możemy wysiewać w maju?
Już na początku mają można rozpocząć wysiew ogórków na rozsady. W tym celu najlepiej sprawdzą się duże i głęboki tacki albo wielodoniczki. Bezpośrednio do gruntu w pierwszej połowie maja można wysiewać rzodkiewkę i sałatę. Jest to dobry sposób dla wszystkich tych osób, które lubią mieć systematycznie takie warzywa i wysiewają je w niewielkich partiach. Z kolei jeśli ktoś chce uprawiać buraki i marchew przeznaczone na przechowywanie to może je wysiewać przez cały maj. Przed wysiewem marchwi i buraków należy przygotować ziemię, poprzez jej głębokie spulchnienie.
W drugiej połowie maja, gdy jest już ciepło można wysiewać bezpośrednio do gruntu fasolki szparagowe oraz tyczne. Będzie to także dobry czas na to aby wysiać do gruntu inne warzywa dyniowate takie jak cukinie, kabaczki czy dynie. W przypadku tych warzyw, które potrafią osiągać znaczne rozmiary należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odległości pomiędzy roślinami.
Rozsady, które sadzimy w maju
Po 15 maja a więc po święcie zimnych ogrodników, gdy nie boimy się już przymrozków możemy sadzić do gruntu rozsady pomidorów, papryki, bakłażanów, ogórków oraz selerów. Nie należy zapominać o tym, że zanim posadzimy do gruntu rozsady roślin ciepłolubnych, powinniśmy je zahartować. Najlepiej robić to stopniowo, przez kilka dni. Przesadzając rozsady do gruntu warto zadbać o porządek upraw i wszystko sobie oznaczyć z pomocą etykiet. Jest to szczególnie ważne wtedy, gdy uprawiamy wiele odmian pomidorów czy papryk.
Ważne prace, które należy wykonać w maju
Maj to miesiąc, kiedy wiele pracy trzeba włożyć w pielęgnację bieżącą już rosnących warzyw. W początkowych tygodniach, które mogą być jeszcze chłodne należy pamiętać o przykrywaniu agrowłókniną warzyw wrażliwych na niskie temperatury. Warzywa w maju należy regularnie podlewać, spulchniać i przede wszystkim odchwaszczać. Pamiętać powinniśmy też o zasilaniu warzyw. Zwolennicy naturalnych nawozów mogą przygotować gnojówkę z pokrzyw, która sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku upraw pomidorów. Można też wykonać ściółkowanie gleby szczególnie na tych grządkach, gdzie posadzone są rośliny ciepłolubne. W ramach profilaktyki warto wysiać w sąsiedztwie warzyw rośliny, których rolą będzie odstraszanie szkodników. Chodzi tu przede wszystkim o nagietki, nasturcję, aksamitki i lawendę. Dzięki temu nasz ogród warzywny zyska także piękniejszy wygląd. Z kolei osoby, które posiadają uprawy pod folią mogą korzystać już z pierwszych zbiorów. Dotyczyć to będzie przede wszystkim szczypioru, rzodkiewek i cebuli. Tam gdzie rosną warzywa wieloletnie można już zbierać szczaw oraz rabarbar ogrodowy.
Prace przy kompoście
Kompost jest niezbędny w każdym ekologicznym ogrodzie warzywnym. W miesiącu maju dokładamy więc organiczne odpady oraz składujemy na nim chwasty, które usuwamy z grządek. Pryzmie kompostowej należy zapewniać dopływ świeżego powietrza. Ponadto należy pamiętać, że masa organiczna powinna być stale wilgotna.
Ogród ziołowy
Ważną częścią wielu warzywników jest ogródek ziołowy. Maj to idealny czas na to aby go założyć. Można na przykład w tym celu przygotować sobie podwyższoną grządkę. Warto tam posiać szałwię, bazylię, melisę, lubczyk i estragon.
Komentarze