Przechowywanie w kuchni
W kuchni musimy pomieścić masę sprzętów, naczyń, sztućców i produktów spożywczych. Nowoczesne sposoby przechowywania pozwalają nam zrobić to funkcjonalnie i efektownie.
Fukcjonale szuflady i górne szafki
W nowoczesnej kuchni odchodzi się od szafek na dole na rzecz szerokich i dużych szuflad (o różnej szerokości i wysokości, z podziałkami wewnątrz). Dobre szuflady charakteryzują się pełnym wysuwem. Pozwala to na całościowy ogląd zawartości, bez potrzeby wyjmowania części produktów, by wyciągnąć to, co akurat stoi przy tylnej ściance. Na górze natomiast szafki otwierane są do góry (z uchylaną klapą lub podnoszoną do góry) i na pierwszy rzut oka ich fronty wyglądają również jak szuflady. Każdej szafce przyporządkowuje się specjalną funkcje – do przechowywania naczyń, sprzętów, pojemników, rozmaitych przyrządów kuchennych lub sztućców czy do trzymania w niej długoterminowych produktów spożywczych – kasz, makaronów, mąki, cukru itp. Szuflady na dole możemy dodatkowo podzielić stosując specjalne wkłady i podzielniki.
Cargo, wysuwane półki i butelkówki
Jeżeli jednak zamiast szuflad wolimy wygląd szafki z drzwiczkami pionowymi, lub z przyczyn estetycznych jest to bardziej wskazane, zastosujmy szuflady zamaskowane za wspólnymi drzwiami. Popularne w kuchniach nowoczesnych są także szafki typu cargo – wysokie i wysuwane na całej długości pionowo, nawet o szerokości 15 cm, co umożliwia wykorzystanie każdej wolnej przestrzeni na zabudowę. Jeśli nie chcemy zabudowywać meblami całej kuchni możemy wydzielić przestrzeń na małe półeczki lub kratkownicę, czyli butelkówkę na wina.
Szafki rogowe
Jeśli planujemy w kuchni szafkę rogową, wyposażmy ją w obracane półki, które ułatwią dostęp do sprzętów schowanych w tyle. Wprawdzie zmniejszają one przestrzeń do wykorzystania, ale na prawdę ułatwiają i usprawniają pracę w kuchni. Oczywiście możemy też sięgnąć po droższe, ale jeszcze lepsze rozwiązanie niż obrotowe półki – magic corner z wysuwanymi prostokątnymi koszami, które pozwalają na wykorzystanie niemal takiej samej powierzchni szafki rogowej, jak w przypadku zwykłych półek.
Magic corner to nowość w wykorzystaniu przestrzeni szafek narożnych. Wysuwane kosze umożliwiają dostęp do każdego jej zakamarka.
Dostępność produktów i sprzętów
Rozmieszczając w szafkach i szufladach sprzęty i produkty, kierujmy się częstotliwością ich użytkowania. Te, które będą często stosowane ułóżcie w łatwo dostępnych szufladach bezpośrednio pod blatem lub na najniższym poziomie szafek wiszących. Rzadziej stosowane produkty umieśćcie poniżej i powyżej tego poziomu. Sporadycznie używane produkty powinny się znaleźć na najwyższym poziomie szafki górnej i na najniższym poziomie szafki dolnej.
Wykorzystajmy każdą wolną przestrzeń także pod sufitem. Zwłaszcza jeśli mamy wyspę, możemy zawiesić nad nią wiszące półki lub ramy, do których podwiesimy sprzęty lub narzędzia kuchenne. Innym popularnym sposobem na ich przechowywanie w kuchni są relingi na ścianach. To, co jest nam potrzebne na co dzień mamy wówczas na oku i pod ręką.
Komentarze