You are here:  / Kuchnia / Zdrowa woda z filtra

Zdrowa woda z filtra

Czysta woda zdrowia doda! Niestety ta, którą pijemy często jest zanieczyszczona, twarda i chlorowana. A przecież wykorzystujemy ją nieustannie – nie tylko do picia, ale też prania, prasowania, podlewania kwiatów czy gotowania. Aby więc mieć cały dzień dostęp do świeżej, czystej wody, warto zaopatrzyć się w odpowiedni filtr.

Taniej

Najszybszym i najprostszym sposobem na uzyskanie czystej wody jest zakup dzbanka filtrującego. Nie wymaga on podłączania do instalacji, jest ekonomiczny (filtrujesz tyle wody, ile potrzebujesz), tani (ceny już od 50 zł), łatwo dostępny i dostosowany pojemnością do różnych wielkości gospodarstw domowych. Dzbanki zaopatrzone są w filtry absorbujące z wody związki magnezu i wapnia odpowiedzialne za jej twardość.

Usuwają z wody również chlor, metale ciężkie i azotany, co poprawia smak i zdrowotne właściwości wody. Dodatkową zaletą takich dzbanków jest też możliwość mycia ich w zmywarce. A wady? Mają ich niewiele, ale warto być ich świadomym. Stosunkowo wolno filtrują wodę. Wkłady filtrujące należy wymieniać co ok. 4 tygodnie, a te używane powinny mieć stały kontakt z wodą, by nie stać się wylęgarnią bakterii.

Drożej

Droższym, ale też praktyczniejszym rozwiązaniem jest filtr do wody, podłączony od razu do baterii kuchennej. Można go zainstalować na wylewce armatury lub w szafce pod zlewozmywakiem. Taki podzlewozmywakowy filtr może oczyszczać wodę w systemie jedno- lub kilkustopniowym. Zatrzymuje piasek, muł, rdzę, a filtr węglowy eliminuje chlor.

Filtr nakranowy jest łatwy w montażu i zajmuje zwykle mało miejsca. Oczyszcza wodę szybciej niż dzbanek filtrujący, a wkłady wolniej się zużywają (wymiana co pół roku). Może oczyszczać wodę nie tylko z chloru czy rdzy, ale też ze szkodliwych drobnoustrojów (gdy membrana filtra jest pokryta srebrem). Każdy dobry filtr powinien jednak przepuszczać dobroczynne pierwiastki, np. magnez.